Wat is Biodanza?

Het woord biodanza bestaat uit twee elementen, bios (Grieks) dat leven betekent en danza dat staat voor betekenisvolle beweging: biodanza, de dans van het leven. Een dans die betekenis krijgt door en voor het leven. Het leven is het uitgangspunt en de kwaliteit van leven verhogen is het doel van biodanza. Een belangrijk concept is dan ook het Biocentrisch Principe: alles draait om respect voor het leven.

Biodanza is een systeem dat persoonlijke ontwikkeling bevordert door intense ervaringen die ons steeds completer maken via de combinatie van muziek, dans en de ontmoeting met anderen in de groep. Elke les bestaat uit een reeks van oefeningen en muziek op basis van de theoretische concepten en de methodiek van biodanza. 

In het eerste deel van de les staan actieve dansen op ritmische muziek centraal. Het ritme brengt ons bewuster aanwezig in ons lichaam en in het moment. Het stimuleert onze vitaliteit en levensvreugde en ons besef van uniek zijn. Daarna is er een overgang naar muziek waarbij de melodie een belangrijker rol speelt. Hierdoor komen we tot rust, kunnen we de controle van de cortex met alle ideeën en oordelen beetje bij beetje loslaten en komt er meer ruimte voor verbinding met anderen. Zo kunnen we steeds meer ervaren dat we deel uitmaken van de menselijke gemeenschap en van het grote levende systeem.

Als mensen voor langere tijd wekelijks dansen in een biodanzagroep, komt er vaak een proces op gang waardoor belangrijke veranderingen kunnen optreden. Veranderingen als het oplossen van chronische spanningen, het verhogen van het zelfvertrouwen, het ontdekken van nieuwe vormen van interactie met andere mensen, het overwinnen van verlegenheid, het overwinnen van angst en repressie, het vergroten van de expressie van ieders aangeboren vermogens.

Als deelnemer in biodanza word je uitgenodigd om je eigen levensantwoorden te ontdekken en jouw manier van expressie en handelen in de wereld te zetten.