Wat is Biodanza?

Het woord Biodanza bestaat uit twee elementen, bios (Grieks) dat leven betekent en danza dat betekenisvolle beweging betekent: Biodanza, de dans van het leven. Deze dans heeft betekenis door en voor het leven. Het leven is het uitgangspunt en de kwaliteit van leven verhogen is het doel van Biodanza. Een belangrijk concept is dan ook het Biocentrisch Principe: het respect voor het leven staat altijd centraal.

Biodanza is een systeem dat de menselijke ontwikkeling bevordert door middel van integratieve ervaringen, die worden veroorzaakt door de combinatie van muziek, dans en de ontmoeting met anderen in de groep. Het bestaat uit een reeks van oefeningen en muziek aan de hand van het theoretisch model van Biodanza.

In het eerste deel van de les staan actieve dansen op ritmische muziek centraal. Het ritme brengt ons bewuster aanwezig in ons lichaam en in het moment. Het stimuleert onze vitaliteit en levensvreugde en ons besef van uniek zijn. Daarna is er een overgang naar muziek waarbij de melodie een belangrijker rol speelt. Hierdoor komen we tot rust, kunnen we de controle van de cortex beetje bij beetje loslaten en komt er meer ruimte voor verbinding met anderen. Het stimuleert ons besef deel uit te maken van de menselijke gemeenschap en van het grote levende systeem.

Als mensen voor langere tijd wekelijks deelnemen aan een Biodanzagroep, komt vaak een proces op gang waardoor belangrijke veranderingen kunnen optreden zoals het oplossen van chronische spanningen, het verhogen van het zelfvertrouwen, het verwerven van nieuwe vormen van menselijke interactie, het overwinnen van verlegenheid, het overwinnen van angst en repressie, het vergroten van de expressie van de aangeboren potenties.

Elke deelnemer wordt uitgenodigd om zijn eigen levensantwoorden te ontdekken en zijn manier van expressie en handelen in de wereld te zetten.